7 X O MÉM ROZHODNUTÍ PRODÁVAT EKOLOGICKÉ HRAČKY

Byl začátek roku a já začala uvažovat o tom, že by bylo fajn zařadit do našeho sortimentu také nějaké gumové hračky. Ideálně takové, které by dětem nejen zpříjemnily koupání, ale také měly ještě nějaký další význam. 

Co mě nejvíce ovlivnilo?

Poslední dobou mě ovlivňují velké věci, které mění můj pohled na svět. Když se nad tím zamyslím, ovlivnily mě hlavně 3 neuvěřitelné ženy.

Veronika Blabla s projektem Fashion Revolution, o kterém dokonce vydala knihu.

Janina Černá s projektem Cukrfree – ten mě oslovil i v osobní rovině a ohromně mu fandím. Nedávno jsem totiž musela řešit zdravotní komplikace, díky nimž jsem musela úplně vysadit cukr. Nevěřili byste, jak velký účinek na nás cukr má.

Bára Janošová, která stojí za blogem mamapocket.cz a propaguje domácnost bez opadů.

Nejen tyto ženy, ale i mnoho dalších lidí mi dalo nový pohled na svět kolem nás a přivedli mě k rozhodnutí, že další gumová hračka rozhodně musí být z ekologických materiálů. Začala jsem tedy hledat, ptát se, zkoumat. Výsledkem bylo zjištění, že málokterý výrobce gumových hraček hledí také na ekologickou stránku věci.

Jakou hračku tedy vlastně chci?

Přála bych si nabídnout Vám takovou hračku, kterou děti mohou bez obav žužlat v pusince, kousat ji nebo jen tak držet v rukou. Chci Vám nabídnout něco, co má jasný původ, je vyrobeno z přírodního netoxického materiálu a ten kdo ho vyráběl, nemusí žít ve slamu.

 

Lze takovou hračku vůbec vyrábět?

Ano, lze! Tu možnost nám dává přírodní kaučuk, který získáváme ze stromu Hevea. A je to naprosto přirozené.

 O to víc mě zamrzelo zjištění, že Česká republika sice zpracovává kaučuk už opravdu dlouho (pravděpodobně již od dob T.Bati), ale firmy jej zpracovávají tak, aby z něj mohla vzniknout podrážka či pneumatika, ale rozhodně ne dětská hračka. To mě vedlo k otázce, proč ještě nikoho nenapadlo vyrábět z kaučuku také nezávadné hračky?

 

 

 

Musela jsem se vydat za hranice

 

Světe div se, tam jsem pár společností, které se zabývají výrobou takových dětských potřeb. A nevyrábí jen hračky, ale všechno možné pro děti – od dudlíků až po kousátka! Nejvíce mě oslovila značka s dlouholetou tradicí – Lanco. Ta patří mezi nejstarší evropské výrobce kaučukových hraček pro děti. Fungují již od roku 1952 a jejich filozofie se mi moc líbila.

 

Lanco je přesně to, co hledám

 

Hračky jsou v tuto chvíli vyráběny částečně v Maroku a zbývající část ve Španělsku. Výroba je z velké části stále postavena na ruční výrobě, kdy se jednotlivé odlitky hraček musí ručně opracovat, přebrousit a poté i ručně namalovat. 

Vše je děláno ve velmi férových podmínkách. Od sběru mléka z kaučukovníku až po malování ekologickými barvami.

 

Zamilovala jsem se

Ano, hned do prvních vzorků hraček jsem se bezmezně zamilovala. A nejen já. Zajímal mě názor i dalších lidí kolem mě. I od nich jsem slyšela jen slova chvály – hračky jsou roztomilé, krásné měkoučké, krásně voní… Nebylo o čem přemýšlet.

Dovolte mi představit Vám… 

Už nastal ten správný čas seznámit s touto krásou i Vás, mé nejmilejší zákazníky. Hračky jsou rozděleny do 4 kategorií:

V tuto chvíli je najdete na e-shopu proprcky.cz, který bych ale ráda do budoucna zachovala jako eshop výhradně s lokální produkcí. Proto již nyní intenzivně pracuji na e-shopu specializovaném právě pro tyto hračky s názvem gumovakachnicka.cz. Tam budeme sortiment přidávat a obměňovat přesně dle Vašeho zájmu. 

Věřím, že z hraček budete stejně nadšeni jako já a těším se na Vaši návštěvu jak na proprcky.cz, tak brzy i na gumovakachnicka.cz.

Veronika