BAMBUS JAKO IDEÁLNÍ MATERIÁL PRO DĚTSKÉ OBLEČENÍ

Investici do kvalitního dětského oblečení považuji za smysluplnou. Nejenže tak dětem umožníte seznámit se s vysokou kvalitou, ale konkrétně díky skvělým vlastnostem bambusové viskózy jim dopřejete komfort, který byste jinak těžko v dětských regálech hledali. 

Duomamas11

Když mi bylo asi šest, teta mi na dovolené koupila krásnou plyšovou pandu. Už si vůbec nepamatuji, kde jsme pro ni sehnaly bambusovou větývku. Ale od té doby vím, že bambusem se živí pandy. Výhradně. O pětadvacet let později jsem zjistila, že bambus může být užitečný nejen pro pandy, ale i pro lidi.

Nezmarný život bambusu

 Bambus je v podstatě tráva. S přibývajícími lety dřevnatí, a díky tomu si získává pro nás lidi velmi užitečné vlastnosti. Ale nepředbíhejme… 

Bambus roste v teplém a vlhkém podnebí. Nejčastěji se s ním setkáte v jižní Asii, ale pěstuje se i v jižní Americe nebo střední Africe. Je úžasný především tím, jak rychle roste. Někdy se udávají desítky centimetrů denně, jiné zdroje dokonce mluví o jednom až dvou metrech za jediný den. Tak či onak, bambus dorůstá výšky kolem 40 metrů.

Obdivuhodná je na bambusu jeho schopnost regenerace. Je to takový nezmar. Když se pokácí, dokáže znovu vyrůst z toho stejného kořenového systému. A to jiné stromy jen tak neumí. Klasické stromy rostou desítky let, pak je někdo pokácí a šmitec. Život bambusu je docela odlišný.

Bambus „dozraje“, tedy dosáhne optimální výšky a zdřevnatí, po třech až pěti letech. Uvažte, že běžné stromy se kácí až po dlouhých desetiletích! Co je ještě zajímavější, tak bambus nepotřebuje žádné chemické ošetření. Za to vděčí složce nazývané „bamboo kun“. Rostlinu přirozeně chrání před bakteriemi a plísněmi. A tyto vlastnosti si bambus udržuje i po zpracování na vlákno.

Vyrobit ze stromu ponožku… Nemožné! Nebo…?

Co by to bylo za udržitelné pěstování, kdyby se bambusy kácely navzdory potřebám černo-bílých pandích medvídku? Ne, teď vážně. Bambus je rostlina skutečně jak stvořená k udržitelnému pěstování a rozvoji. Uvažte jen tu rychlost, s jakou vyroste! Co je ale důležité, pandám nechutnají všechny bambusy. A tak právě ty, na kterých si medvídci nepochutnávají, člověk zpracovává.

Samotná přeměna dřevité bambusové hmoty na vlákno je poměrně snadná. Sklizený bambus se rozpustí ve speciálním roztoku, rozloží se v něm na celulózu a nakonec se pod tlakem prožene tryskou. A máme vlákno!

4 hlavní vlastnosti bambusové tkaniny

  1. SAVOST - Uvádí se, že bambusové vlákno je až 4-krát savější než bavlněné. Je proto oblíbené pro koupelnový textil, ale stejně dobře poslouží v tkaninách pro klasické oblečení.
  2. ČISTOTA - Propagátoři a milovníci oceňují antialergické a antibakteriální vlastnosti. Ty si vlákno udržuje díky „bamboo kun“. Tak jako tato složka chrání samotnou rostlinu, chrání i následné vlákno. Podle dosavadních testů minimálně po dobu 50 vyprání. V jedné laboratoři zkusili aplikovat bakterie na bavlněná a bambusová vlákna. Zatímco na bambusu jich většina zemřela, na bavlně se začaly množit. Přitom zápach z textilií vytváří právě bakterie. „Bamboo kun“ vzniku nepříjemného zápachu zabraňuje.
  3. PRODYŠNOST – Díky své struktuře umožňuje bambusová tkanina pokožce dýchat a zároveň izolovat přirozené teplo. Je tedy praktická jak v létě, kdy odvádí pot, tak v zimě, kdy dokáže zahřát.
  4. OCHRANA – bambusové vlákno dokáže chránit proti slunečnímu záření. Udává se, že 100% tkanina z bambusového vlákna zachytí až 90 % UV záření. 

1G3C9467_2

Bambus jako ideální materiál pro oblečení

Pro výrobu oblečení se využívá látka utkaná z bambusového vlákna. Obecně se nazývá „bambusová viskóza“. Co se z ní šije? Například kraťasy, trička, legíny, ale i čepice nebo body pro nejmenší. Bambusové vlákno se ale používá například i pro dětské látkové pleny nebo pro ponožky.

Výhodou bambusové viskózy je, že ji můžete prát podobně jako kterékoliv jiné běžné materiály. Ideálně na 30 °C, snese i teplotu 40 °C. Ale vzhledem k uvedeným vlastnostem ji nemusíte prát často. Příliš nesnáší sušičku, ale to kterýkoliv přírodní materiál. Představte si, že byste dali do sušičky vlněný svetr nebo hedvábnou halenku… 

Bambus na Proprcky.cz

Díky všem výhodám, které bambusové oblečení má, jsem si moc přála, abych takové zboží mohla nabízet i na Proprcky.cz. Jsem přesvědčená, že ani děti, přestože vyrostou o velikost, sotva se otočíte, bychom neměli na oblečení šidit. Investici do kvalitního dětského oblečení považuji za smysluplnou. Nejenže tak dětem umožníte seznámit se s vysokou kvalitou, ale konkrétně díky skvělým vlastnostem bambusové viskózy jim dopřejete komfort, který byste jinak těžko v dětských regálech hledali.

Na spolupráci jsem se nakonec domluvila s originální českou značkou Duomamas. Pro své výrobky používá bambusovou viskózu nejvyšší kvality, certifikovanou na výrobu oblečení pro děti do tří let. Materiál používaný značkou Duomamas má cerifikaci Öeko-TexⓇ standard 100, I. třídy. 

Značka si zakládá na českém původu tkaniny. Bambusová viskóza je tedy českého původu a v tuzemsku je i barvená. Značka Duomamas k ní přidává maximálně 10 procent elastanu. Oblečení se tak nedeformuje a nevytahuje. Stejně tak značka dbá na vysokou gramáž tkaniny.