Kam se odrazí dítě na odrážedlu?

Členové starších generací se s dětským odrážedlem setkali jen nechtěně, když ztratili šlapky na kole. Zdá se proto logické, že odrážedlo se vyvinulo z kola v posledních desetiletích. Ale jakýsi prototyp odrážedla prý vyrobil už Karl von Drais (ano, název draisina pochází z jeho jména), když roku 1818 dopřál jen těžce řiditelnému velocipédu řiditelné přední kolo a nechal si vše patentovat.

Odrážedlo, odstrkovadlo, trenažér jízdy na kole, first bike či jak ho chceme nazvat, vyvolávalo hned od prvního masívního zpuštění vlnu nadšení dětí, ale i zvednutého ukazováku pediatrů, neurologů, fyzioterapeutů i samotných konstruktérů. Pohyb na odrážedlu může pomoci dětem v dalším psychickém a motorickém vývoji, ale může být i kontraproduktivní. Jako všechno, co je určeno dětem. Vše se odvíjí od správného načasování, od kdy může dítě nasednout do sedla, správného nastavení všech parametrů, přiměřeného času používání, ale také správného výběru odrážedla.

Od kdy do odrážedla

Podle odborníků dítě může nasednout na odrážedlo od svých 18 měsíců. Důležitějším faktorem, než je pouhý věk, je spíše skutečnost, zda dítě už „správně“ chodí – tzn. došlapuje na celá chodidla a nedělá při chůzi nepřirozené pohyby. Když dítě došlapuje na špičky nebo zvláštně nakrucuje nožky či jiné části těla, měli bychom odrážedlo ještě nechat v klidu v garáži. Obecně odborníci doporučují používat odrážedlo mezi 2–3 rokem věku dítěte.

Správná výška

Na trhu je nespočet různých odrážedel od výmyslu světa. Od levných plastových až po odrážedla z odlehčené oceli nebo dřeva, která splňují nejpřísnější kritéria supervýrobku. Pro správný psychomotorický vývoj a bezpečnost dítěte je ideální odrážedlo s nastavitelnou výškou sedátka i řídítek. Dítě by nemělo být na odrážedlu příliš ohnuté ani mít ruce příliš vysoko. Na odrážedlu by mělo sedět přirozeně tak, aby mělo celá chodidla na zemi a řídítka drželo přirozeně bez námahy. Nohy by nemělo mít příliš u sebe ani od sebe. Podle výšky dítěte by ideální odrážedlo mělo mít schopnost nastavení sedátka cca od 30 cm nad zemí.

Otáčení řídítek a oblé plochy

Kromě toho by mělo mít omezené otáčení řídítek tak, aby při střetu s kamenem nebo kmenem stromu nedošlo ke zkřížení předního kola a následnému pádu nebo poškození odrážedla. Dokonalé oblé plochy odrážedla bez hran, ergonomické tvary i konstrukční výpočty by měly přispět k tomu, aby se odrážedlo nepoškodilo, a dítě se tak nezranilo na ostrých či poškozených hranách a plochách odrážedla.

Odpružené, helma a chrániče

Dítě na odrážedle se samozřejmě nebude pohybovat jen po vyznačených trasách v parku, které se kvalitou podobají japonským vlakovým koridorům. Proto je skvěle, když odrážedlo dokáže eliminovat jízdu po dlažebních kostkách i kořenech v lese. Je zkrátka dobře, když je čím víc odpružené. Ale i v případě nejlepšího odrážedla na světě je třeba pamatovat na ochrannou helmu a chrániče. Bez toho ani odraz!

Čas a hmotnost odrážedla

Při hrádkách na odrážedlu se počítá, že dítě na něm neabsolvuje celou etapu Tour de France. Každé dítě má svůj čas, který věnuje té které zábavičce. Bezstarostnou jízdu na odrážedlu je velmi vhodné prostřídat chůzi, během, oddechem. Míra únavy dítěte se odvíjí také od hmotnosti odrážedla. Ideální je samozřejmě čím lehčí. Ale když počítáme s kvalitou materiálu a systémem odpružení, a dostaneme se na cca 3,5 kg, pak je to bingo. I pro rodiče, kteří odrážedlo nosí delší dobu s sebou, zatímco dítě cupitá vedle nich.

Psychický a motorický vývoj

Když dítě používá správně nastavené správné odrážedlo, může mu to dle odborníků pomoci s udržením balance jako dobré průpravy před jízdou na kole, a se svalovou koordinací, která je také potřebná při pozdější jízdě na kole. Jízda na odrážedlu pomáhá při dozrávání centrálního nervového systému, a to především rovnovážného aparátu a zrakového analyzátoru. Aby skutečně šlo o pomoc ve vývoji dítěte, veškerá činnost na odrážedlu musí být pod neustálým drobnohledem dospělého.

Odrážedlo nové generace Repello® Model J™

Tvůrci

Když se všechny tyto vědomosti spojí s celoživotní zálibou v kolech a touhou udělat pro své dítě jen to nejlepší, vznikne jedinečné odrážedlo nové generace Repello® Model J™. Za jeho uvedením na svět stojí Jiří Marján, zodpovědný za vývoj a konstrukci, a Pavol Mikuláš, dvorní designér značky. Ing. Jiří Marján, Ph.D. má za sebou řadu projektů pro přední české producenty a výrobce jízdních kol Author a Race Bike, výrobní a designové společnosti Škoda Auto, Lasvit a AV Engineering. Ing. Pavol Mikuláš, Art.D., je zkušený designér, který působil např. ve studiu Olgoj Chorchoj a Koncern a který má za sebou úspěšné projekty pro Škoda Auto a Prim.

Šest pilířů

Značka Repello® stojí na 6 pilířích: důmyslná technická řešení, špičkový design, kvalita zpracování, zdravý vývoj dítěte, respekt k přírodě a radost z jízdy. Jsou to takřka dogmata, přes která vlak nejede. Ani odrážedlo.

Důmyslné technické řešení spočívá v celo-odpružení odrážedla. Jiři Marján má doktorát „z kol“ a mnoho let se zabýval a zabývá celo-odpružením kol. Své znalosti uplatnil i u Modelu J™. Tak vzniklo první celo-odpružené odrážedlo v České republice. Odpružením obou kol dosáhli konstruktéři maximálního možného odpružení, které pomáhá dětské páteři, a vůbec celému organizmu.

Špičkový design je dílem Pavla Mikuláše, který hrubé náčrty Jiřího Marjána „zakulacoval“ a vytvořil z nich odrážedlo, které kromě jiného lahodí našemu oku. Svědčí o tom i mnoho výstav, na kterých bylo odrážedlo k spatření.

Kvalita zpracování se odvíjí od toho, že autoři návrhu jsou také jeho výrobci. Výrobek vyrábějí české ruce v České republice. Každé odrážedlo prochází důkladnou kontrolou kvality a splňuje požadavky příslušných norem a platné legislativy.

Zdravý vývoj dítěte autoři odrážedla dosáhli eliminací vibrací díky celo-odpružení a dokonalou ergonomii posedu, díky které se dítě na odrážedlu nehrbí. K tomu patří i bezpečnost. Model J™ má i přes dvojí odpružení velice krásnou váhu 3,5 kg. Řídítka mají po pootočení o +/-25° pomocí zarážky zabráněno dalšímu pohybu. Pro větší dítě lze možnosti pootočení zvětšit až o +/-40°. Sedlo k dostání ve dvou různých délkách lze pomocí jednoho šroubu nastavit na výšku od země od 28 cm do 42 cm. Odrážedlo je certifikováno nezávislou zkušebnou jako hračka. To znamená, že splňuje velmi přísné požadavky konkrétních částí evropské normy EN 71. Dle této normy musí splňovat nejen bezpečnost z hlediska mechanické odolnosti, ale jednotlivé části konstrukce jsou testovány na obsah těžkých kovů, migraci určitých látek atd. Takto certifikovaný výrobek skýtá 100% jistotu o své nezávadnosti pro děti.

Respekt k přírodě je dán přírodním materiálem, z něhož je odrážedlo vyrobeno. Jde o břízovou překližku. Veškerá výroba i servis je tudíž vysoce ekologická a vede k ekologii i uživatele Modelu J™. Koneckonců jízda na kole je jedním z nejekologičtějších a nejzdravějších způsobů dopravy.

Radost z jízdy je daná také faktem, že se vaše dítě odráží či veze na špičkovém odrážedlu. Odrážedlu, které ho může odrazit dál v jeho zdravém vývoji.