MYSLÍME NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ - I NAŠE BALÍČKY JSOU EKOLOGICKÉ

Ekologie nám není lhostejná. - proprcky.cz

Téma ekologie a šetření přírodními zdroji je nyní mimořádně populární. Ani my nejsme výjimkou a toto téma je nám opravdu blízké. Nevím, možná je to tím, že je mi to sympatické a přitahuji to. Nebo možná je důvodem smýšlení celé lidské populace, která si konečně začala uvědomovat, že o naši Matičku Zemi je třeba pečovat.

Žijeme v době, kdy máme (nebo si můžeme pořídit) vše na co pomyslíme. Vše je dostupné a snadno dosažitelné než třeba před 100 lety. Každá mince má ale dvě strany. Ačkoli lidstvo se má asi nejlíp, příroda trpí. 

Kdo by před 100 lety řešil, že:

  • … je třeba snížit spotřebu plastu?
  • … oceány ho budou plné?
  • … spotřeba papíru je ohromná?

Ano, je to tak. I naše spotřeba papíru je ohromná. Každou věc se totiž snažíme zabalit tak, aby k vám došla celá a v naprostém pořádku. Víme, že to z hlediska ochrany životního prostředí není ideální, proto když už musíme papír koupit, snažíme se volit ten recyklovaný. Ale ani to nestačí.

Dejte krabičkám ještě jednu šanci

Nedávno jsem ale díky jedné milé zákaznici narazila na blog Reduca. Jeho hlavním tématem je pomoci nám snížit ekologickou zátěž naší domácnosti. Maminka Martina tam popisuje své zkušenosti a také dává tipy, kde nakoupit bez obalu. Zároveň dala dohromady i adresy e-shopů, kam můžete odnést své krabice či obalový materiál, aby měl další užitek.

To mě oslovilo. Proč už to někde funguje a já o tom nevím, ptala jsem se sama sebe. Na nic jsem nečekala, zaregistrovala se a pak už jen s napětím čekala, kdy se mi ozve první člověk. Ten první, který mi předá svůj přebývající materiál.

Štěstěna nám přála

Našeho prvního človíčka nám přihrál sám osud. Kolegyně totiž vodí své děti do školky. Slovo dalo slovo a první krabičku získala od jiné maminky, která pracuje v zubní ordinaci a krabice pravidelně odnášela do kontejneru. 

I jí to přišlo líto a tak byla ráda, že je ještě někdo využije. S radostí nám nosí nové a nové krabičky. Přišel Vám od nás balíček s vůní zubní pasty? Pak je to krabička právě z této zubní ordinace a vy už znáte její příběh.

Ani Reduca nezklamala

Je tomu asi měsíc, kdy nám místní knihovna a infocentrum nabídli, že nám také mohou předávat své kartony a další obalový materiál. Měly jsme ohromnou radost. Nejen proto, že budeme mít další krabičky na balíčky pro Vás, naše milé zákazníky, ale také proto, že i jiní lidé smýšlejí podobně jako my. A že oslovili právě nás.

Zaujal Vás náš příběh?

Máte také přebytečný obalový materiál a nechcete jej odnášet na skládku nebo do kontejneru? Koukněte na mapu a vyberte si to své místo, kam budete materiál odnášet. Bude Vás hřát pocit, že i Vy jste udělali jeden malý (nebo velký?) krůček k tomu, že nebude potřeba další energie k výrobě krabic.

Proč Vám to píšu?

Dlouho jsem přemýšlela, zda Vám, našim zákazníkům, nebude vadit, že posíláme zboží v už použitých krabičkách. Nebudete to vnímat jako „neprofesionální chování“? Chtěla bych, abyste věděli, že není důležitý ten obal, ale obsah. A že pečlivě vybíráme a podporujeme českou a slovenskou tvorbu. Věříme, že nás pochopíte.

Děkuji

Veronika