PIŠLIK – HRAČKA, KTERÁ SE DĚDÍ

Tatínek vyřezává autíčko. Celá truhlárna voní dřevem. Pečlivě a pomalu vede frézu tak, aby vykroužila přesné otvory ve dřevě.

Tatínek vyřezává autíčko. Celá truhlárna voní dřevem. Pečlivě a pomalu vede frézu tak, aby vykroužila přesné otvory ve dřevě. Na zemi v pilinách sedí tříletý chlapeček v tepláčkách, v ruce drží malé kolečko a z hromádky tatínkových hraček vybírá tu, které kolečko chybí. Slona otáčí v ruce a chybějící kolečko zkušeným hmatem nasadí.

Tatínek mezitím hrany vyřezaného autíčka obrousí a začistí. A pak si bere další hračku, slona, a také látkové pouzdro s dláty. Vybírá jedno větší a jedno menší. Jemnými pohyby kousek po kousku vydlabe do voňavého lipového dřeva ozdobné zářezy a záhyby. Slon je na světě. A spolu s ním i další z pišlických hraček. Tatínek je truhlář a řezbář a jmenuje se Dušan Ingr.

Dušan má kamaráda, Václava Kvapila, tatínka čtyř dětí. Vzpomínají, jak si jednou spolu vyrazili do obchodu s hračkami. Prohlíželi si dřevěné hračky, které by mohli koupit pro svoje děti. Bohužel (dnes bohudík) se jim nelíbila kvalita materiálu ani provedení. Zatoužili si vyrobit autíčko, které by bylo perfektní vzhledově, provedením i materiálem. Nejvíc lpěli na tom, aby kolečka nedrhla. Byla to výzva a trnitá cesta před nimi.  Postupně se jim ale jejich sen vyplnil.

Když v Bernarticích u Javorníka vznikne nová pišlická hračka, je nejprve testována na vlastních dětech. Dušan s Václavem se jen dívají, pozorují jejich tvůrčí nasazení a zaujetí. Děti jsou pro ně velkou inspirací, a tak z rodinných rozprav a her vznikají i Pišlické příběhy. Václav, bývalý učitel, je napsal pod pseudonymem FilipRychlebský a svůj hlas jim v audiopodobě propůjčil Ivan Trojan. 

A kdo je Pišlík?

Malá soustružená figurka z třešňového dřeva, kterou si děti mohou samy dotvořit, pokreslit a ozdobit. Jméno nese od přezdívky figurek z Člověče, nezlob se.

DoporučujemePišlická ponorka – zábavná hračka do vany nebo bazénku (technicky tak promyšlená, že se může nořit do vody pomocí přídavných magnetů na spodní straně).