JAK VYBRAT SPRÁVNÉ PLAVECKÉ POMŮCKY?

Hledáte správné plavecké pomůcky pro děti nebo se chystáte na první plavání s miminkem a přemýšlíte co s sebou? Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastějí dotazy, které vám pomůžou s výběrem, ať už hledáte plavecké pomůcky pro batolata, kojence nebo pro nejmenší. 

Přehledně jsme plavecké pomůcky rozdělili i podle věku. Výběr správné pomůcky tak bude zase o něco jednodušší a přehlednější.

10-nadlehcovaci-krouzky-banner

Proč používat plavecké pomůcky?

Plavecké pomůcky jsou skvělé při výuce dětí od miminek, přes batolata až po větší děti. Dětem pomůžou s plaváním, pomohou je nadnést. Jsou také motivačním prvkem a v neposlední řadě jsou bezpečnostním prvkem. Pomáhají také v senzomotorického učení ve vodě.  

 

Jaké pomůcky zvolit pro úplného začátečníka?

Nejlepší kombinace plaveckých pomůcek pro začínající plaváčky je následující:

plavecký pás, který pomáhají nadnášet střed těla + nadlehčovací rukávky nebo nadlehčovací kroužky jejichž úkolem je nadlehčení horní části těla

pro miminka pak doporučujeme Plovák rybičku

 

 

 

Jak vybrat plavecký pás?

Plavecký pás patří mezi nejoblíbenější plavecké pomůcky. Je vhodný pro výuku plavání i u nejmenších dětí. Nejlepší variantou je vybírat pás podle váhy a věku vašeho dítěte. Plavecký pás je složen z dílků, které je možné odebrat nebo vrátit zpět - spona na popruhu ja navíc posuvná. Díky tomu lze upravit dle obvodu pasu dítěte. 

Zapínání na přezku se postará o to, aby byl pás vždy na tělo dítěte a nehrozilo tak sklouznutí z těla. Z pásu také dítě nemůže vypadnou jako to bývá např. u nafukovacího kruhu. 

K čemu jsou plavecké desky a plováky? Mám si je také koupit?

Pomůcky jako plavecké desky a plováky jsou krásně barevné a mají zajímavé tvary - proto děti lákají a mohou je motivovat k výuce. Plavecké desky se osvedčily i v plaveckých školách v prvních pokusech o splývání a při nácviku plavání nohou.

Jak se starat o plavecké pomůcky?

Pomůcky omyjte čistou nebo mýdlovou vodou a nechte vždy pečlivě uschnout. Ukládejte je na suché místo, dlouhodobá vlhost může způsobit plíseň. Jednou za čas můžete pomůcky i vydesinfikovat.  

 

Můžu pomůcky používat i ve sladné vodě?

Ano, slaná voda v moři či bazénu nemá na životnost žádný vliv. Po použití je však vždy opláchněte.

 

Jaké plavecké pomůcky hledáte? Pro usnadnění výběru jsme je rozdělili podle věku:

0-3 roky - ZDE

3 - 6 let - ZDE

+ - ZDE