JAK PŘIPRAVIT STARŠÍHO SOUROZENCE NA PŘÍCHOD MIMINKA?

Příchod nového přírůstku do rodiny bývá pro všechny obrovskou změnou. Rodiče se na miminko těší a většinou si dokáží představit, co všechno je čeká. Co ale starší sourozenec, který si doteď užíval vaši stoprocentní pozornosti? Jak připravit staršího potomka na zcela novou životní roli?

Radost i strach jsou na místě

Je zcela normální, že starší dítě prožívá celou řadu smíšených pocitů. Mnoho dětí se na sourozence těší a představují si, jak budou mamince se vším pomáhat. Někdy je ale může ovládnout také strach z toho co přijde. Vždy záleží na povaze, věku dítěte a hlavně na vás, rodičích, jak se k tomu postavíte. V dnešní době existuje celá řada naučných knížek a her, jež vám pomohou nejen se všemi záludnými otázkami, kterými vás váš andílek zahltí, ale také s tím, aby si starší dítě zábavnou formou zvyklo na novou životní roli.

 

Jak se vypořádat s palbou otázek?

Od okamžiku, kdy doma oznámíte tu radostnou novinu je velmi pravděpodobné, že na vás přistane palba otázek, na které není vždy nejlehčí odpovědět. „Jak se miminko dostalo do bříška? Jak se tam vejde? Co tam dělá? Co jí? Jak se dostane ven? Jak čůrá? Má nehty? Proč ho neslyším z bříška brečet?“

Nejste v tom sami

Ideálním pomocníkem, který vašemu staršímu dítěti ledacos objasní je stolní hra MIMINKO! Má jednoduchá pravidla a hrát ji může celá rodina. Během hry se účastníci seznamují s denním i nočním programem novorozence. Děti tak velmi přirozeně pochopí, že jejich sourozenec bude potřebovat hodně péče, a to nejen ve dne. Starší sourozenci se formou hry seznámí s novými situacemi a také zjistí, co všechno se dá s miminkem dělat. Díky jednoduchým pravidlům, obrázkovým kartičkám a barevné kostce je hra zajímavá i pro opravdu maličké děti. Zároveň, ale baví i předškoláky, kteří prahnou po nových informacích. Hra trvá kolem 15 až 20 minut, děti se tak nezačnou nudit a vy ji můžete přibalit i do vlaku, autobusu nebo třeba do letadla.4745-1_hra-miminko

Se záludnými otázkami si hravě poradíte díky knížce „V bříšku“. Najdete v ní odpovědi nejen na to, kdy miminku rostou nehty, jestli si cucá palec a jak čůrá. Ve 42 kapitolách, které jsou prakticky odstupňované podle týdnů těhotenství se dozvíte odpověď téměř na všechno. Sami budete překvapeni, co všechno se s vaším miminkem právě děje. Knížka je navíc doplněna barevnými a vtipnými ilustracemi, které pobaví vás i vašeho malého zvědavce.

DSC_0131

 

Trpělivost nade vše

Narození dalšího člena rodiny má obrovský vliv na její chod. Všichni si na novou situaci budete chvíli zvykat, už nic nebude stejné, jako dřív. Důležité ale je, aby starší potomek celou situaci ustál co nejlépe, vždy mu proto připomínejte, jak ho máte rádi a že jste tady stále pro něj. S láskou, trpělivostí a porozuměním si na všechno zvykne mnohem rychleji.