GUMOVÉ HRAČKY JSOU ZASE V MÓDĚ!

Také jste jako malí měli gumovou kačenku, žabičku nebo jiné zvířátko? To byly časy. Dneska aby rodič takovou hračku pohledal. V jednu chvíli se to může zdát nereálné. Ale ne nemožné, čtěte dál.
 

Dnešní doba nahrává ekologii

Pro naše nejmenší chceme jen to nejlepší. A výjimkou nejsou ani hračky. Dřevěná kousátka, chrastítka, tahadla, stavebnice. A co třeba hračky z kaučuku?

Kaučuk

Kaučuk je polymerní materiál přírodního nebo syntetického původu, vyznačující se velkou pružností, tedy schopností se účinkem vnější síly výrazně deformovat a poté opět zaujmout původní tvar. Je základní surovinou pro výrobu pryží.

Přírodní kaučuk se získává z kůry kaučukovníku brazilského. Hlavními zeměmi produkujícími přírodní kaučuk jsou aktuálně Čína, Indie, Indonésie, Malajsie, Thajsko, Vietnam, ale i západní Afrika.

Jak se přírodní kaučuk vyrábí?

Z kaučukovníku brazilského (Hevea brasiliensis) se nařezáváním kůry získává surový kaučuk neboli latex. Ten se pak srážením např. kyselinou mravenčí upravuje, pere vodou a suší na materiál zvaný krepa. Jeho dalšími úpravami se následně vyrábí "přírodní kaučuk".

Trocha historie

V České republice se kaučuk zpracovává už poměrně dlouhou dobu. V roce 1954 byla obnovena výroba gumových hraček, které znali naši rodiče. Denně jich v továrně vyrobili tisíce. Byly nafukovány a bedlivě hlídány, aby z nich neuniklo ani maličko vzduchu. Design hraček je na hony vzdálený našim dnešním představám a požadavkům. Čas prostě nezastavíme.

Proč nikdo nevyrábí opravdu kvalitní gumové hračky?

Takové, které může dítě mačkat v ručičkách, strkat do pusinky a okusovat? Děti hračky z přírodního kaučuku totiž milují. Je ohebný, má zvláštní vůni a přitom bezpečný

Pár společností, které vyrábí opravdu kvalitní gumové hračky jsem našla za našimi hranicemi. Nejvíc mě oslovila značka Lanco, která patří mezi nejstarší evropské výrobce gumových hraček.

Hračky se vyrábí částečně v Maroku a částečně ve Španělsku. Jsou vyráběny ze 100 % přírodního kaučuku vyráběného z mléka stromu Hevea. Nejprve je vyroben odlitek hračky, který se ručně opracuje, přebrousí i namaluje. Každá gumová hračka je tedy originál.

Bez PVC, BPA, nitrozaminů a ftalátů, vyráběné v souladu s přírodou. 

Lanco gumové dětské hračky jsou rozděleny do 4 kategorií: