Jak zabavit děti doma? 5 tipů, které zvládne každý

Letos trávíme poměrně dost času doma, s jarem se snad už blýská na lepší časy. Nejsme tak určitě sami, kteří museli vymyslet, jak vyplnit volný čas našim dětem. Jakou roli hrají společné hry, zábava nebo tvoření ve vašich životech?

U nás významnou! Máme pro vás pár tipů, které nás doma baví. Pokud si občas lámete hlavu s tím jak zabavit děti, tak koukněte na pár nápadů.

277681655_520643782916933_4472536038003534765_n

Postavte si bunkr

Stavění bunkru byl u nás nejlepší nápad. Zabavil jak Edíka, tak i Richarda. Protože co dělá brácha, to je prostě nejlepší! Našli jsme stará prostěradla, pospojovali je količky na prádlo a použili náš velký dřevěný domeček - což byly nosné konstrukce našeho bunkru.

TIP: Příště prostěradla společně pomalujeme. Já jsem pro okýnka a zahrádku, ale kluci už mají vymyšlený vojenský vzor a maskovací potisk. No i to je život s 2 kluky :) Na malování můžete použít třeba fixy nebo vytvořit motiv pomocí razítek. 

Společné hry v bunkru

A když už máme postavený ten bunkr...Nejen jeho vymyšlení a samotné stavění je zábava. Uvnitř se dá dělat věcí… Jako malá jsem si v mém malém bunkru, pod stolem hrávala s Barbinama, teď jsme společně vymysleli promítání a prohlížení knížky se svítícími stránkami. Nakonec jsme si udělali ještě společný piknik, uvařili si čaj a udělali palačinky.

TIP: Pokud jste kreativní a tvořiví vymyslete příběh dopředu a vyrobte si pomocí tvrdého papíru nebo kartonu obrazce, které si budete prosvětlovat. K prosvícení vám bude stačit světlo v mobilu nebo baterka. 

Jdeme vařit 

U nás Richard v kuchyni pomáhá od malička a moc ho to baví. Tentokrát jsme se rozhodli upéct linecké sušenky. Našli jsme recept po mojí babičce a dali se do vykrajování. Richard má nejraději vše "suché" bez marmelády, takže jsme zadělali těsto, vykrojili, upekli a ještě ten den snědli :-).

TIP: Větší děti nám rádi pomáhají v klasické kuchyni, pro menší děti bych asi doporučila dětskou kuchyňku. Dnes na trhu najdeme spoustu krásných dětských kuchyněk. Mě se líbí hlavně ty dřevěné. A pokud už kuchyňku máte, mrkněte se na doplňky, které se budou hodit všem malým kuchařům a kuchařkám. 

Něco si vyrobíme

Přiznám se vám, že tohle je pro mě vždycky oříšek. Sama nejsem příliš kreativní, ale protože Richarda tvoření baví od malinka, snažím se s ním tvořit co to jde. Doma frčí akční hrdinové a Star Wars, tak jsme společně vyrobili škrabošky Batmana a Hulka. Masky ke stažení najdete MASKY.

K výrobě vám stačí tvrdý papír, tužka, pastelky, fixy, kancelářský koník a nejlépe kloboukova guma (ale postačí jakákoliv). Namalujte si obrys škrabošky, dle velikosti obličeje, pomalujte, vystřihněte, nakonec udělejte dva uzlíky na gumě a zafixujte na škrabošce gumu kancelářským koníkem. 

TIP: No a pokud nejste úplně tvořivě zdatní na proprcky najdete party masky, které jsou připravené k okamžitému používání a zábavě. 

277713870_934813673733719_3977455181410219894_n

Schovka

Tahle hra je nudááá. Pro našeho skoro už 10-letého kluka je obyčejná schovka doma s rodiči fakt nudááá. Během karantény, kdy musíte být s dětmi zavření doma, musíte být opravdu hodně kreativní a interaktivní. My si vymysleli svoji schovku, která zabavila Richarda (rád čte) na dost dlouho.

V čem byla naše schovka tak zajímavá? 

Neschovávali jsme osoby, ale předměty. Nejdříve jsme pomocí maximálně 5 nápověd museli přijít na to jakou věc budeme hledat. Pokud neuhodl musel přečíst celou stránku naší oblíbené knihy (Richard rád čte a díky tomu si i procvičil čtení do školy). Tahle naše schovka byla vtipná, interaktivní  a zároveň jsme trénovali čtení na hlas. Pravidla si můžete přizpůsobit podle sebe, a podle věku dětí. Místo čtení můžou třeba děti něco zazpívat nebo říct básničku. 

Co jsme schovávali? Richard např. Edíkova dinosaura - ano podle nápověd jsem se přes veškerou snahu nechytla a druh dinosaura nepoznala. Musela jsem ochutnat směs šťáv citronu, pomeranče a vody - opět jsem nepoznala úplně všechny přísady na první pokus no a tak jsem četla :-) 

Tipy na schované věci: gumový triceratops, klíče od auta, hřeben, sponka do vlasů, zubní pasta, náboje, rtěnka, mince a cokoliv co najdete doma.

Taky doma občas vymyšlíte nějaké hry?

Dejte nám vědět, jestli jsme Vám našimi tipy, jak strávit volný čas s dětmi nejen během karantény nějak pomohli. Budeme rádi, za napady, jak jste vašim dětem zpříjemňovali společný čas strávený doma.